Araç Segmentleri Nedir? Nasıl Belirlenir? Hangi Araçlar Hangi Segmente Girer?
Yer yer resmi işlemler de yer yer de otomobiller ile ilgili yapmış olduğunuz araştırmalarda karşımıza çıkan sınıflar ve segmentler neyi ifade ediyor bu yazımızda bu konulara değinip segmentlerin tanımını ve bu segmentlere giren örnek araçları sizlerle paylaşmaya çalışacağız.

araba segmentleri
Öncelikle Segmet sözcüğü, bölmek ve parçalamak gibi anlamlara gelen İngilizce kökenli bir kelimedir. Araçlarda segment de, belirli özellikteki araçların kategorizasyonunu sağlayan sınıflandırmalardır. Bu sınıflandırma sayesinde aynı segmente ait araçların karşılaştırması daha kolay olur.

Araç Segmentleri
Her segmentin kullanım ve kapasiteye bağlı olarak tespit edilen belirli özellikleri vardır. Sürücüler, satın alma ya da araç kiralama sırasında bu özellikleri değerlendirerek inceledikleri araçları, sınıfının özellikleri üzerinden değerlendirir ve karar verirler. Araç segmentleri, araçların boyutu ve tanımlı belirlenmiş fiziksel özelliklerine göre değişkenlik gösterir. Önemli bir nokta ise farklı coğrafyalarda farklı segmentler ortaya çıkabilir. Örneğin Türkiye’de bulunup Amerika’da bulunmayan segmentler bulunabilir. Çünkü farklı bölgelerde hem ihtiyaçlar hem de sınıflandırmalar farklılık gösterebilir. Biz tabiki sizlerin faydalanması açısından Türkiye’de kullanılan araç segmentleri ve modellerine yer vereceğiz.

Hangi Araç Hangi Segment
A Segmenti Araçlar
Boyutu 370 cm’den küçük, mini araç şeklinde de tanımladığımız araç sınıfıdır. Araç iskeleti küçüktür, baş ve diz mesafesi dardır.Bu açıdan konfor bakımından eksiklikleri vardır. Boyutuna bağlı olarak hafifdirler. Bu sebeple de zor koşullara uygunluk anlamında kapasiteleri genellikle düşüktür. Hatchback, MPV ve cabriolet vb farklı karoser yapısını kapsayan A segmenti araçlar, genellikle yüksek yakıt tüketimi ve motor güçlerinin düşük olması nedeniyle fazla tercih edilmezler. A segmenti araçlara örnek vermek gerejkirse Fiat 500, Citroen C1, Hyundai İ10 ve Peugeot 107 sayılabilir.

A segmenti araç
B Segmenti Araçlar
A segmenti araçlara bazı yönleriyle benzeyen B segmenti araçlar boyut olarak biraz daha büyüktür. Boyutları 370 cm ile 400 cm arasındadır. Teknik olarak A segmentinden daha yüksek güce sahiptirler. Gövdeleri A segmentine göre daha ağır olan bu sınıf araçlarının karoser seçenekleri arasında ise hatchback, sedan, station vagon, coupe, cabriolet, roadster, SUV, CUV ve MVP gibi çeşitler bulunur. B segmenti araçlara örnek ise Renault Clio, Seat Ibıza ve Volkswagen Polo verilebilir.

B segmenti araç
C Segmenti Araçlar
Türkiye’de en çok üretimi ve satış pşyasası bulunan segmentlerden biridir. Aile arabası olarak da düşünebileceğimiz C segmentinin performansları genelde yüksektir ve uzun yol konforu verebilir. En fazla tercih edilen ve buna bağlı olarak rekabetin de fazla olduğu bu segmentte iyi ve uygun fiyatlı araç bulmak diğer segmentlere göre daha kolaydır. C segmentinin barındırdığı karoser seçenekleri ise hatchback, sedan, coupe, cabriolet, roadster, CC, SUV, CUV ve MVP olmak üzere çeşitlilik gösterir. C segmenti araç modellerine Volkswagen Golf, Ford Focus, Nissan Qashqai, Fiat Liena ve Mitsubishi Lancer gibi araçlar örnek gösterilebilir.

C segmenti araç
D Segmenti Araçlar
C segmentinden daha geniş olan D segmenti geniş aile aracı şeklinde de tanımlanır. A,B,C segmentlerine göre boyutları daha geniş, performansları çok daha yüksektir. Üst-orta sınıf olarak düşünebileceğimiz bu segmentte geniş yapılı, ferah iç hacme sahip, motor ve performans anlamında daha kuvvetli araçlar vardır. D segmentine örnek modeller olarak da Honda Accord, Opel Vectra, Volkswagen Passat ve Mazda 6 gibi araçlar verilebilir.

D segmenti araç
Araç segmentlerine ilişkin aşağıdaki videodan da bilgi edinebilirsiniz.
E Segmenti Araçlar
Üst sınıf segmentidir. E segmentinde yer alan araçlar, yönetici araçları olarak da adlandırılır. Performansı yüksek ve konfor bakımından ileri ve yakıt tüketimleri diğer segmentlere göre daha düşüktür. Buna bağlı olarak fiyatları da diğer segmentlere göre oldukça yüksektir. E segmenti araçlara örnek ise Mercedes E Serisi, Audi A5, BMW 5 Serisi ve Chrysler 300 örnek verilebilir.

E segmenti araç
F Segmenti Araçlar
Diğer bir lüks segment araç sınıfı olarak F segmenti araçlar, performans verileri, fiziksel donanım, teknolojik özellikler ve konforlarıyla E segmentinden bir kademe ileri araçlardır. F segmenti araç modellerine örnek olarak da BMW 7 serisi, Mercedes S sınıfı ve Audi 8 örnek gösterilebilir.

F segmeti araç
G(S) Segmenti Araçlar
Performans özellikli G segmenti araçlar; coupe, roadster, convertible ve grandtourer gibi farklı karoser tipleriyle karşımıza çıkar. G segmentine en güzel örnekler ise Ferrari, Lamborghini, Porsche ve Maserati gibi markaların modelleridir.

G (S) segmenti araç
M Segmenti Araçlar
Bir kaç farklı segment özelliği taşıyan araçlar için yeni sınıflandırma ölçütü olarak karşımıza çıkan M segmenti hem taşıma hem farklı yol şartlarına ayak uydurabilen araçlardan oluşuyor. Özellikle geniş iç hacim bu segmentte dikkat öekiyor. Belirli bir boyut aralığı tanımlanmayan M segmentine örnek ise Ford C-Max, Citroen Picasso ve Opel Zafira verilebilir.

M segmenti araç
J Segmenti Araçlar
Hem spor hem de arazi şartlarına uygun otomobiller olarak tanımlayabileceğimiz J segmenti araçlar, SUV (Sports Utility Vehicle) olarak da adlandırılabilir. Motor gücü ve ağırlığına bağlı olarak yakıt tüketimi yüksek olan bu modellerin 4 çeker ve 2 çeker yeni modelleri piyasaya tüketiciye sunulmaktadır. J segmentine örnek modeller Kia Sportage, Ford Explorer ve Range Rover modelleri gösterilebilir.

J segmenti araç

Araç Segmentleri nedir
Henüz yorum yapılmamış.