En Az Şikayet Alan 10 Araba Markası

Müşterilerinden an az şikayet alan araçlar

Günümüzde araçlar artık hayatımızın kopmaz birer parçası. Her insan kendi bütçesine göre en uygun taşıtı alıp en az masrafla, en fazla memnuniyet seviyesine ulaşmayı istiyor. Fakat istasistiklere baktığımızda aracından beklentilerini %100 bulan bir müşteriyi bulmak olanaksız. Şimdi sizlerle otomobil dünyasının memleketi diyebileceğimiz Almanya’da yapılan bir araştırmanın istatistik verilerini paylaşacağız. Bu araştırmaya göre 24 en yaygın ve bilinen araba markasının farklı segmentteki 1-3 yaş araçlarının şikayet alma sayıları incelenmiş. Buna göre tüm sektördeki 100 araç başına gelen şikayet ortalaması 151 şikayet olarak belirlenmiş.

Şikayet sayıları aynı zamanda müşteri memnuniyet seviyesini de gösteriyor

Bu istatistik verileri bizlere araç alırken bir fikir vermesi bakımından önemli olacaktır. Fakat başlarken unutulmaması gereken iki hususu belirtmek gerekir. Bu araştırma 1-3 yaşındaki araçlar üzerinde yapıldığından markaların eski model ve kasaları hakkında fikir sahibi olmak için tek değerlendirme kriteri olması beklenemez. Diğer husus da farklı markalara karşı tüketici beklentilerinin farklı olması konusudur. Örneğin en az şikayet alan araçlar listesinde Mercedes ve Audi gibi dünya devlerini göremeyeceksiniz. Basit bir mantıkla, böyle bir sonucun çıkmasındaki temel neden bir araca 500.000 TL veren Mercedes tüketicisinin beklentisi ile 90.000 TL Skoda tüketicisinin beklentisinin farklı olmasıdır.

Şimdi 100 araç başına ortalama 151 şikayetin bulunduğu otomobil sektöründe en az şikayet ortalamasına sahip araba markalarını sizlerle paylaşacağız.

10. sırada Ford var. 100 araç başına /137 şikayetle ortalamanın altında bir orana sahip.

Ford’un müşteri memnuniyeti fena sayılmaz

9. Sırada Japon markalarından Honda yer alıyor. 100 araç başına/132 şikayetle müşterileri şikayetlerinden nasibini fazlasıyla almış.

Honda memnuniyet seviyesi beklenenin altında

8. sırada Alman markası Opel bulunuyor. 100 araç başına/129 şikayetle orta sınıf araçlarında ortalamaya göre fena bir yere sahip sayılmaz.

Opel ortalama bir memnuniyet seviyesi sunuyor

7. sırayı başka bir Japon markası Nissan alıyor. 100 araç başına/129 şikayetle Japon şikayet almayan bir liste için iyi denebilecek bir ortalamaya sahip.

Nissan ortalama bir memnuniyet seviyesine sahip

6. sıra ise 100 araç başına/125 şikayetle Fransız Peugeot’nun olmuş. Aslında genel kanı Peugeot’un daha fazla şikayet alan bir marka olduğu yönündedir; fakat şunu hatırlatmakta yarar var bu araştırma 1-3 yaş aralığındaki araçlar üzerine yapılmış bu da şunu gösteriyor ki Peugeot’nun sicili yeni araçlarıyla düzelmeye başlıyor.

Peugeot memnuniyet konusunda ilerleme katediyor

5. sırada Skoda yer alıyor. 100 araç başına/114 şikayetle kullanıcılarının beklentilerini dünya devlerine göre daha iyi karşılamış. Ama yukarıda da belirttiğimiz gibi Skoda müşterisi ile Audi müşterisinin beklentisi bir olmayabilir.

Skoda müşterilerini en az üzen markalardan

4. sırada yine bir Japon Mitsubishi var. Marka 100 araç başına/113 şikayet almış.

Mitsubishi Japonların başarısını temsil eden markalardan

3. sıra aslında bir çok kişinin kolayca tahmin edebileceği bir marka Toyota. 100 araç başına/109 şikayet alan Toyota müşterilerini en az üzen markalardan diyebiliriz.

Toyota beklendiği gibi memnuniyet sıralaması gayet iyi

2. sıra bize “helal olsun be” dedirtecek bir marka. Güney Koreli Hyundai 100 araç başına/105 şikayetle bu güzel sırayı almış.

Hyundai memnuniyet konusunda övgüyü hakediyor

1. sırayla zirvenin sahibi yine Güney Koreli Kia. 100 araç başına/99 şikayetle müşterisini en az üzen marka olarak kendini bu araştırmayla kanıtlamış. Ülkemiz açısından değerlendirdiğimizde yaygınlık ve piyasadaki mevcudiyeti nispeten daha sınırlı kalsa da kullananların beklentilerini karşılama da en iyisi olmayı başarmış durumda.

Kia memnuniyet araştırmasının zirvesinde

Bu araştırma tabiki ilk 10 giremeyen markaları kötü yapmaz ama şöyle düşünmek gerekir: tüketicinin yüzbinlerce Lirasını ya da Eurosunu alıp yine de onları tatmin edemiyorsa büyük firmaların da bu konuya biraz eğilmesi gerekir diye düşünüyoruz.

 

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sayfa başına git